Duurzaamheid

jumbo
 Read in English

Een transparant productieproces en een streven naar minder en beter in alle domeinen is voor ons een evidentie.

OUR MANIFEST

We ontwerpen doelbewust elke tas om een ​​langdurige bondgenoot te zijn, ongeacht modetrends en seizoenen.

We werken uitsluitend met restleder uit de vleesindustrie.

We streven naar de kortst mogelijke keten met een Europees productieproces.

Ons leder is gelooid in Duitsland en Italië, onze tassen zijn handgemaakt in Portugal en Italië.

Onze leerlooierijen hebben een gesloten watersysteem dat het afvalwater van het looiproces opvangt en hergebruikt.

We werken enkel met gecertificeerde partners die eerlijke en veilige werkomstandigheden kunnen garanderen.

We onderhouden persoonlijke relaties met onze partners en hun team en bezoeken hen regelmatig.

We vermijden eenmalig gebruik van plastic en stopten met het verdelen van papieren draagtassen.

In plaats daarvan gebruiken we duurzame stofzakken gemaakt uit bamboe en herbruikbare katoenen shoppers.

We werken niet met seizoenen of afprijzingen. We bieden nieuwe producten aan op ons eigen tempo, en houden onze stock levels laag.

We moedigen klanten aan om hun tas binnen te brengen voor reparatie.

 

mediummedium

Als toekomstgericht merk staat het begrip duurzaamheid bij Lies Mertens hoog op de agenda. We zijn ons sterk bewust van de milieu-impact van onze industrie en engageren ons om te bewijzen dat het anders kan. Centraal hierbij staan circulair materiaalgebruik en een constant research naar de nieuwste groene alternatieven.

HOE DUURZAAM IS HET LOOIPROCES?

De huiden worden in leer omgezet via een looiproces. Dit heeft een milieu-impact in drie domeinen via het gebruik van chemicaliën, water en energie. De leerlooierijen waar we mee samenwerken, gebruiken een gesloten watersysteem waarbij afvalwater maximaal hergebruikt wordt, afval en chemicaliën worden beperkt en energie optimaal benut. Onze partners Rigato in Italië en Hoffmann in Duitsland hebben respectievelijk een zilver en gouden certificering van The Leather Working Group, een NGO die transparante milieu audits uitvoert en zijn normen gradueel verstrengt. Zo worden de leerlooierijen blijvend aangespoord hun productieprocessen te verduurzamen.

WAT BRENGT DE TOEKOMST? 

Bij Lies Mertens delen we de drive van onze leerlooierijen richting graduele verduurzaming. We zijn ons bewust van de grote impact op milieu en klimaat van onze dierlijke productie en zijn overtuigd van de noodzaak om deze te reduceren. Daarom zijn we volop op zoek naar een vegan grondstof voor onze producten. Synthetische leders zijn vaak vervaardigd uit aardolie derivaten zoals PU of PVC. Deze hebben een zware milieu-impact en zijn daarom geen goed alternatief. We onderzoeken natuurlijke alternatieven voor leer. Door mee in te zetten op innovatie, ondersteunen we deze jonge sector en schrijven we mee aan een duurzaam verhaal voor de toekomst.

HOE KORT IS DE KETEN?

Om de impact van ons transport te minimaliseren, houden we de keten zo kort mogelijk. We werken enkel met Europese leerlooierijen die hun huiden zoveel mogelijk aankopen binnen Europa. Ook ons productieproces is volledig Europees, zo minimaliseren we de voetafdruk van ons transport. Het constant monitoren van de lengte van de keten zorgt niet enkel voor een lage milieu-impact maar stimuleert ook de Europese maakindustrie en werkgelegenheid.

WAT BETEKENT EERLIJK ONTWORPEN? 

Al onze tassen worden met de hand gemaakt. We werken samen met een gespecialiseerd familiebedrijf in een stadje dichtbij Porto in Portugal waarmee we een duurzame langetermijnrelatie hebben opgebouwd. Het atelier wordt gerund door, Ni en Christine, twee zussen met een enorme expertise die van A tot Z in het productieproces betrokken zijn. Om correcte werkomstandigheden te garanderen, werken we enkel samen met partners die onze waarden delen. We bezoeken ons productieatelier regelmatig en dat voelt altijd als thuiskomen. Het atelier biedt beide een eerlijke en veilige werkomgeving, waar het loon boven het vereiste minimum van Portugal ligt.

About the brand

Our material choices

Care & repair

Sustainability